INCI: Orbignya oleifera
Właściwości:
mocno zmiękczające
nawadniające
przeciwzmarszczkowe
przeciwdziała rozstępom
Babassu to egzotyczna palmy Atalia, dziko rosnąca lub uprawiana w Afryce i w Brazylii. Otrzymuje się z jej orzechów olej. Zawiera on ok. 70% tłuszczów i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenylowy i poli-nitoleinowy. Dzięki swym właściwościom odżywczym stosowany jest w kosmetyce i przemyśle spożywczym zamiast oleju kokosowego. Zmiękcza skórę, czyni ją delikatną i zabezpiecza przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Olej w temperaturze pokojowej ma postać wyjątkowo miękkiego masełka. Łatwo sie wchłania i natychmiast czyni skórę gładką i miłą w dotyku.
Olej babassu można stosować samodzielnie lub może być dodawany do wielu receptur łącznie z olejkami do kąpieli, olejkami do masażu, kremami nawilżających, mydłami i szamponami. Olej ten może być wykorzystywany we wszystkich produktach kosmetycznych, u których wymagane są właściwości zmiękczające, nawadniające i przeciwstarzeniowe. Duża zawartość kwasu oleinowego w oleju babassu nadaje mu wysoką odporność na utlenianie i doskonałe właściwości nawadniające.
Zastosowanie:
bezpośrednio na skórę
do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
do opalania
w przemyśle spożywczym
do zabiegów w salonach kosmetycznych i salonach masażu