Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Twój koszyk jest pusty.

Szukaj

Kategorie

Bestsellery

Strona główna > Masła naturalne > OLEJ (MASŁO) BABASSU RAFINOWANY BIO

OLEJ (MASŁO) BABASSU RAFINOWANY BIO

Producent: Artmade
OLEJ (MASŁO) BABASSU RAFINOWANY BIO
Powiększ
Dostępne warianty:
50g - 9.10 zł 7.26 zł
Dostępność: 24 godz.
250g - 32.95 zł
Dostępność: 24 godz.
1kg - 110.00 zł
Dostępność: 48 godz
W magazynie: 5 szt.

OLEJ BABASSU

Olej babassu – Orbignya Oleifera / Orbignya Cohune Seed Oil. Tłoczony jest z orzechów palmy Babaçu, Cusi Attalea speciosa, dziko rosnącej w tropikalnych lasach Brazylii, przede wszystkim w północno-wschodnim rejonie Amazonii.

Orzechy palmy dojrzewają od sierpnia do stycznia i osiągają od 10-12 cm długości. Pęk owoców zawiera od 200 do 600 orzechów, a ich nasiona zawierają ok 65% oleju.

Olej może być pozyskiwany przez gotowanie albo w procesie tłoczenia na zimno. W końcowej fazie wymaga specjalnej obróbki, ponieważ występują w nim ślady drożdży i bakterii. W procesie oczyszczania nie stosuje się jednak żadnych rozpuszczalników chemicznych.

 

W temperaturze pokojowej występuje w zwartej formie masła o białym lub żółtawym zabarwieniu. Po podgrzaniu do około 35°C zamienia się w płynny, przeźroczysty olej.

 

ZASTOSOWANIE:

 

·olej babassu w czystej formie doskonale nadaję się do masażu,

·jest składnikiem ekskluzywnych preparatów do ciała i twarzy a także włosów,

·głęboko nawilża i zmiękcza naskórek,

·wykazuje zdolność do odbudowywania bariery lipidowej skóry, stąd często wykorzystywany jest w kremach ochronnych i nawilżających,

·dzięki dużej zawartości antyoksydantów działa przeciwstarzeniowo,

·stymuluje skórę do regeneracji i produkcji komórek, ponieważ dostarcza jej fitosteroli,

·dzięki dużej zawartości witaminy E polepsza ukrwienie skóry, działając jak zastrzyk odmładzający,

·jego temperatura topnienia zbliżona jest do temperatury ludzkiego ciała, szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustego miejsca,

·nadaje się do pielęgnacji cery mieszanej, tłustej i skłonnej do powstawania zaskórników,

·ma również szerokie zastosowania w pielęgnacji włosów i skóry głowy,

·doskonale sprawdza się jako maseczka do włosów. Głęboko wnika w strukturę włosów, wygładzając je. Ułatwia ich rozczesywanie i zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem się,

 

Zawiera kwasy tłuszczowe:

·oleinowy 12,5%, – głęboko nawilża, wygładza, chroni przed utratą wody, uzupełnia płaszcz lipidowy na powierzchni skóry,

·mirystynowy 20%, – stymuluje syntezę białek, działa łagodząco,

·laurynowy 50%, – działa przeciwbakteryjnie, antyseptycznie,

·palmitynowy 11%, – jest antyoksydantem,

·stearynowy 3,5%, – działa nawilżająco i ochronnie,

·linolowy 1,5% – nawilża, rozjaśnia przebarwienia, jest ważnym składnikiem cementu międzykomórkowego skóry odpowiadającego za spójność naskórka.

Jest cennym składnikiem kosmetyków naturalnych. Łatwo się pieni, dlatego dodawany jest do ekologicznych mydeł, szamponów i żeli do mycia. Nie wywołuje alergii, łagodzi podrażnienia, delikatnie oczyszcza.

 

INCI: Orbignya oleifera


Najczęściej kupowany z...

MASŁO KAKAOWE NIERAFINOWANE NATURALNE
MASŁO KAKAOWE NIERAFINOWANE NATURALNE
8.90 zł
Olej z nagietka - wyciąg olejowy
Olej z nagietka - wyciąg olejowy
10.95 zł
MASŁO MANGO RAFINOWANE 100%
MASŁO MANGO RAFINOWANE 100%
7.90 zł
MASŁO SHEA KARITE NIERAFINOWANE
MASŁO SHEA KARITE NIERAFINOWANE
4.35 zł
OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW KOSMETYCZNY
OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW KOSMETYCZNY
4.69 zł

Opinie klientów

jest super
Warto zamowić większe opakowanie bo naprawdę jest super , szybko sie wchłania pozostawia skórę delikatną i miłą w dotyku, polecam
Opinia dodana przez Małgorzata N. dnia 2013-07-03 22:24:06
Czy powyższa opinia była dla Ciebie przydatna? TAK NIE

Dodaj swoją opinię




12345


Aby dodawać opinie musisz mięć konto w naszym sklepie.
Nie masz konta? Zarejestruj się.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Zaloguj się

Nasi Partnerzy

Kontakt