Czarny kmin pochodzi z Egiptu, gdzie był i jest nazywany złotem faraonów. Z jego owoców otrzymuje się olej, który obok nienasyconych kwasów tłuszczowych zawieta też olejki eteryczne, które poprawiają sampoczucie.
Z owoców dzikich róż odmiany Rosa Mosqueita pozyskuje się nasiona, i to z nich tłoczony jest nasz drogocenny olej. Rosa Mosqueta daje surowiec do najcenniejszego ze wszystkich olejów z róż. Funkcjonuje on na rynku kosmetycznym pod nazwą Rose hips oil. Pochodzi z Chile.
Wykorzystuje się go do masażu, przy jego pomocy leczy się dolegliwości reumatyczne, trądzik młodzieńczy. Jest także stosowany przy ospie wietrznej, egzemie, pęknięciach skóry, przyspiesza gojenie się poparzeń.
Znajduje zastosowanie w olejkach do skóry, w kremach do cery suchej, dojrzałej i wrażliwej. Zwiększa odporność skóry na działanie środowiska. Działa łagodząco, regenerująco i wygładzająco.
Olej laurowy znany jest ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych, jest również skutecznym środkiem pobudzającym wzrost włosów, oraz pomagającym w walce z łupieżem.
Jest środkiem wyjątkowo delikatnym i nadaje się także do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Szczególnie polecany do skóry suchej i starzejącej się, neutralny, nie powoduje alergii. Może też być sam stosowany w celach kosmetycznych do wcierania w skórę twarzy. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd.
W przemyśle kosmetycznym używany w olejkach do ciała, emulsjach przy suchej, wrażliwej, swędzącej skórze, także uszkodzonej przez słońce, przy poparzeniach, reumatyzmie i cellulicie.
Nadaje skórze gładkość i miękkość. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale łatwo przenika do naskórka. Idealny do wysuszonej i łuszczącej się skóry. Regeneruje wnętrze włosów, odtwarza naturalną osłonkę i wygładza ich powierzchnie. Chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem UV.
Stosowany przy każdym typie skóry, a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie ciąży).
Polecany dla skóry mieszanej, wrażliwej, suchej, szorstkiej i popękanej. Wykazuje działanie odbudowujące oraz utrzymuje nawilżenie skóry. Olej z pestek moreli polecany jest takze jako olejek do kąpieli dla dzieci.
Duże stężenie witaminy E zapewnia ochronę lipidom naskórka. Oryzanol chroni równowagę skóry, przyspiesza podziały komórkowe, powstrzymuje procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium (działa jak hormon wytwarzany przez jajniki). Jest silnym antyoksydantem i filtrem UV.
Cudowny natłuszczająco nawilżający olej o wspaniałym zapachu świeżo rozłupanych orzechów kokosowych.
Używany jako czysty olej do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej, dojrzalej, pękającej skórze.
W medycynie naturalnej olejek z dziurawca stosowany był od lat i nadal jest do nawilżania skóry, pobudzania jej do regeneracji, łagodzeniu ran.
Właściwości: natłuszcza, nawilża i wygładza skórę, ochrania, poprawia ukrwienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwysiękowo, goi rany, łagodzi bóle po stłuczeniach.
Olej makadamia chroni komórki skóry przed zniszczeniem (działaniem wolnych rodników czyli utlenianiem). Makadamia doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, opóźniając proces odwadniania się skóry.
Mówią o nim zielone złoto.. prawdziwy skarb dla Twojej skóry.